BE

Uit Wiki Computel Standby
Ga naar: navigatie, zoeken
.be
Flag of Belgium (civil).svg
Geïntroduceerd 1989
Soort TLD ccTLD
Status Actief
Registrar DNS Belgium
Bedoeld gebruik Belgische websites
Eigenlijk gebruik Zeer populair in België
Restricties op registratie Geen restricties
Website dns.be

.BE is het achtervoegsel van Belgische domeinnamen. .BE-domeinnamen worden uitgegeven door de Belgische Vereniging voor Internetdomeinregistratie (DNS Belgium), welke verantwoordelijk is voor het topleveldomein 'be'.

Domeinnaamregistratie

Om een .be-domeinnaam te kunnen registeren moeten de volgende eisen en beperkingen in acht worden genomen:

 • Minimaal: 3
 • Maximaal: 63
 • Letters en nummers
 • Koppeltekens ("-"), alleen niet aan het begin van de domeinnaam

Procedure

 1. Controleer of de nieuwe domeinnaam de status vrij heeft. Domeinnamen die niet de status vrij hebben, kunnen niet worden aangevraagd.
  Domeinnaam check
 2. Zorg ervoor dat u toestemming hebt van de aanvrager. Gebruik het aanvraagformulier domeinnaam
 3. Dien uw aanvraag voor een nieuwe domeinnaam in via NedCenter / Servicedesk.

Domeinnaamverhuizing

.BE verhuizingen zijn mogelijk. Bij een succesvolle verhuizing wordt de domeinnaam automatisch verlengd voor één jaar. Denk eraan dat wanneer een .BE domeinnaam met succes verhuisd is, de registratieperiode vanaf dat moment opnieuw ingaat. Ook al is de domeinnaam bij de vorige provider net weer voor een jaar verlengd.

Procedure

Verzoek eerst de latende ISP om de authorisatiecode van de BE-domeinnaam.

Een verhuizing van een .BE domeinnaam voert u in via NedCenter of de Servicedesk. U dient wel over een ondertekend formulier Verhuizing domeinnaam te beschikken en over de authorisatiecode. Na het invoeren van het verhuisverzoek, stuurt de officiële registry DNS.BE de aanvraag naar de domeinnaamhouder, met de vraag om de verhuizing te bevestigen. Een .BE verhuisverzoek blijft één maand actief. Daarna moet het verhuisverzoek opnieuw ingediend worden. Als de houder niet reageert binnen twee weken (per e-mail), dan kan nog via fax rechtstreeks aan DNS.BE een bevestiging verstuurd worden.

Om een verhuizing te bespoedigen, neem de volgende punten in acht:

 • Indien mogelijk, informeer de oude provider over het verhuisverzoek
 • Controleer of er geen sprake is van een betalingsachterstand bij de oude provider
 • De verhuizing moet altijd worden aangevraagd bij de nieuwe provider
 • Start de verhuizing op tijd en niet vlak voor de datum waarop het abonnement op de domeinnaam afloopt (expiration date)

Nadat een verhuizing is gestart, gaat de interne applicatie van DNS.be na of de meegegeven authorisatiecode overeenstemt met de domeinnaam waarvoor de transfer werd aangevraagd. Bij een positieve code-check wordt de transfer onmiddellijk afgewikkeld en ontvangt de nieuwe registrar hiervan een bevestiging.

De oude registrar wordt op dat ogenblik ingelicht dat de betreffende domeinnaam niet langer door hem beheerd wordt. Ook de DNS.be nameserver en de WHOIS-informatie worden onmiddellijk aangepast.

De complete verhuisprocedure kunt u lezen via http://www.dns.be/nl/home.php?n=42.061

Domeinnaam verwijderen

Procedure

 1. Zorg ervoor dat u toestemming heeft van de aanvrager, of op een andere wijze gerechtigd bent de domeinnaam op te heffen. Gebruik hiervoor het formulier Opheffing domeinnaam
 2. Vraag de verwijdering aan via NedCenter.
 3. De status van de domeinnaam in NedCenter gaat naar RE (Removed).
 4. Is de domeinnaam per abuis beëindigd? Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op om de domeinnaam te restoren. Hieraan zijn kosten verbonden.

Gegevens van domeinnaam wijzigen

Voor het wijzigen van één of meer van de volgende gegevens:

 • houder
 • admin-c
 • tech-c

Procedure

 1. Wanneer de zgn. indentificerende gegevens van de houder wijzigt (naam, rechtsvorm en registratienummer rechtsvorm), zorg er dan voor dat u toestemming heeft van de houder. Gebruik het formulier Wijziging domeinnaamhouder
 2. Wanneer een nieuw contactpersoon toegevoegd moet worden, geef dan de nieuwe gegevens door via het formulier Wijziging houdergegevens
 • Bij het wijzigen van de houdergegevens (Trade) ontvangen zowel de oude als de nieuwe houder een e-mail van de DNS.BE Registry, waarop een akkoord moet worden gegevens. Een trade wordt behandeld als een nieuwe registratie. Het abonnement wordt dan voor één jaar weer ingegaan.

Geschiedenis

Dit topleveldomein voor België is actief sinds 1989, registratie van domeinen verliep toen via Pierre Verbaeten, professor aan het departement computerwetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. In 2000 werd dit werk overgenomen door DNS Belgium.

Sinds enkele jaren wordt het domein gebruikt als logo voor de Belgische federale overheid.

Trivia

 • Eind 2005 waren meer dan 480.000 domeinen geregistreerd. In november 2005 startte DNS.be een campagne om de .be-domeinnaam aantrekkelijker te maken: 3 maanden lang kon men bij diverse registrars gratis een domeinnaam registreren. Door deze campagne zijn er in korte tijd een half miljoen domeinnamen geregistreerd, waarmee het totaal aan Belgische domeinen op iets meer dan één miljoen stond (april 2006). In april 2007 was het aantal domeinnamen weer teruggezakt naar iets meer dan 650.000 registraties.Persbericht DNS BE. Begin 2009 stonden 859.474 domeinnamen geregistreerd bij DNS BE. Persbericht DNS BE 21/01/2009
 • Op 17 juni 2010 stonden 1.044.743 domeinnamen geregistreerd bij http://www.dns.be/nl/index.php
 • De video-uploadwebsite YouTube maakt ook van een .be-domein gebruik om links naar video's te verkorten voor sociale microblogsites zoals Twitter. YouTube maakt gebruik van het speciale domein youtu.be. Het systeem bestaat er uit om youtu.be/(unieke code van de video) te delen. YouTube heeft echter geen aparte Belgische versie.

Externe links