COM

Uit Wiki Computel Standby
Ga naar: navigatie, zoeken
.com
Geïntroduceerd 1985
Soort TLD gTLD
Status Actief
Registrar Verisign
Bedoeld gebruik Commerciële entiteiten (wereldwijd)
Eigenlijk gebruik Voor in principe elke commerciële of niet-commerciële website.
Restricties op registratie Geen restricties
Structuur Registraties op 2e level toegestaan
Documenten ICANN registry agreement
Beleid voor geschillen UDRP
Website VeriSign COM NET Registry

.COM staat voor "Commercial" en is een zogeheten generiek Top-Level-Domain (gTLD).

Domeinnaamregistratie

Om een .com-domeinnaam te kunnen registeren moeten de volgende eisen en beperkingen in acht worden genomen:

 • Minimaal: 3
 • Maximaal: 64
 • Letters en nummers
 • Koppeltekens ("-"), alleen niet aan het begin van de domeinnaam

Extra bescherming spamoverlast

Computel biedt u extra bescherming tegen spamoverlast bij het registreren van uw .com domeinnaam. Bij een domeinnaamregistratie worden uw gegevens geregistreerd en zijn deze door iedereen op te vragen via de openbare whois-databases. Helaas worden deze databases ook geraadpleegd door spammers om bijvoorbeeld uw e-mailadres te verzamelen. Computel biedt u hiertegen een extra bescherming! Uw gegevens worden niet openbaar gemaakt, maar er wordt gebruik gemaakt van tijdelijke anonieme e-mailadressen. Op deze manier worden uw gegevens beschermd en wordt voorkomen dat u onnodige spamberichten ontvangt.

Procedure

 1. Controleer of de nieuwe domeinnaam de status vrij heeft. Domeinnamen die niet de status vrij hebben, kunnen niet worden aangevraagd.
  Domeinnaam check
 2. Zorg ervoor dat u toestemming hebt van de aanvrager. Gebruik het aanvraagformulier domeinnaam
 3. Dien uw aanvraag voor een nieuwe domeinnaam in via NedCenter / Servicedesk.

Domeinnaamverhuizing

.COM verhuizingen zijn mogelijk. Bij een succesvolle verhuizing wordt de domeinnaam automatisch verlengd voor één jaar. Denk eraan dat wanneer een .COM domeinnaam met succes verhuisd is, de registratieperiode vanaf dat moment opnieuw ingaat. Ook al is de domeinnaam bij de vorige provider net weer voor een jaar verlengd.

Procedure

Verzoek eerst de latende ISP om de authorisatiecode van de COM-domeinnaam.

Een verhuizing van een .COM domeinnaam voert u in via NedCenter of de Servicedesk. U dient wel over een ondertekend formulier Verhuizing domeinnaam te beschikken en over de authorisatiecode. Na het invoeren van het verhuisverzoek, stuurt een geautomatiseerd systeem een bevestigings-e-mail naar de eigenaar/Admin-C, conform de WHOIS van de desbetreffende domeinnaam. Het is belangrijk voor het succes van de verhuisaanvraag, dat dit e-mailbericht wordt gelezen en wordt bevestigd.

Na bevestiging van de verhuizing wordt de verhuizing in gang gezet door de officiële registry en de latende registrar ontvangt het verhuisverzoek. Deze latende registrar verstuurt ook een e-mailbericht naar de eigenaar/Admin-C met daarin de mogelijkheid voor eigenaar/Admin-C om de verhuizing akkoord te geven, danwel af te wijzen. Wordt op dit e-mailbericht niet gereageerd, dan wordt de verhuizing na 5 dagen alsnog gedaan.

Om een verhuizing te bespoedigen, neem de volgende punten in acht:

 • Indien mogelijk, informeer de oude provider over het verhuisverzoek
 • Controleer of er geen sprake is van een betalingsachterstand bij de oude provider
 • Verzeker uzelf dat de domeinnaam vrij is voor verhuizing en niet de status (REGISTRAR-LOCK, of HOLD, of CLIENTTRANSFERPROHIBITED) heeft. De status kunt u via de WHOIS opvragen.
 • De verhuizing moet altijd worden aangevraagd bij de nieuwe provider
 • Start de verhuizing op tijd en niet vlak voor de datum waarop het abonnement op de domeinnaam afloopt (expiration date)

Verhuisnotities

 • Een verhuizing van een .COM-domeinnaam moet gestart worden met een token, een zogeheten Authorisation Code. Deze kan de klant opvragen bij zijn huidige registrar, via de eigenaar, of administratief contactpersoon (Admin-C) van de domeinnaam.
 • Verzeker uzelf dat de domeinnaam vrij is voor verhuizing en niet de status (REGISTRAR-LOCK, of HOLD, of CLIENTTRANSFERPROHIBITED) heeft. De status kunt u via de WHOIS opvragen.

Domeinnaam verwijderen

Procedure

 1. Zorg ervoor dat u toestemming heeft van de aanvrager, of op een andere wijze gerechtigd bent de domeinnaam op te heffen. Gebruik hiervoor het formulier Opheffing domeinnaam
 2. Vraag de verwijdering aan via NedCenter.
 3. De status van de domeinnaam in NedCenter gaat naar RE (Removed).
 4. Is de domeinnaam per abuis beëindigd? Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op om de domeinnaam te restoren. Hieraan zijn kosten verbonden.

Gegevens van domeinnaam wijzigen

Voor het wijzigen van één of meer van de volgende gegevens:

 • houder
 • admin-c
 • tech-c

Procedure

 1. Wanneer de zgn. identificerende gegevens van de houder wijzigt (naam, rechtsvorm en registratienummer rechtsvorm), zorg er dan voor dat u toestemming heeft van de houder. Gebruik het formulier Wijziging domeinnaamhouder
 2. Wanneer een nieuw contactpersoon toegevoegd moet worden, geef dan de nieuwe gegevens door via het formulier Wijziging houdergegevens.

Verandering van domeinnaamhouder

Verandering van domeinnaamhouder (eigenaar) komt tot stand door het wijzigen van de gegevens van de domeinnaam door de bestaande registrar. Als er toestemming is van de huidige domeinnaamhouder voor de verandering, dan moet de registrar een wijziging doen van de domeinnaamgegevens en daarbij de gegevens van de nieuwe domeinnaamhouder opgeven. De wijziging zal vervolgens zichtbaar zijn in de WHOIS-database. Verandering van houder voor domeinnamen in beheer door Computel, gebruik het wijzigingsformulier houdergegevens

Trivia

 • De oudste nog actieve .com domeinnaam is symbolics.com (create date: 15 maart 1985)

Externe links