EU

Uit Wiki Computel Standby
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Europese Unie

.eu is het achtervoegsel van Europese domeinnamen. .eu-domeinnamen worden uitgegeven door The European Registry of Internet Domain Names (EURid), welke verantwoordelijk is voor het topleveldomein 'eu'.

De domeinnaam wordt in Europese landen ook wel gebruikt als de gewenste domeinnaam met het achtervoegsel van het betreffende land al in gebruik is.

Domeinnaamregistratie

Om een .eu-domeinnaam te kunnen registeren moeten de volgende eisen en beperkingen in acht worden genomen:

 • Minimaal: 3
 • Maximaal: 63
 • Letters en nummers
 • Koppeltekens ("-"), alleen niet aan het begin van de domeinnaam

Procedure

 1. Controleer of de nieuwe domeinnaam de status vrij heeft. Domeinnamen die niet de status vrij hebben, kunnen niet worden aangevraagd.
  Domeinnaam check
 2. Zorg ervoor dat u toestemming hebt van de aanvrager. Gebruik het aanvraagformulier domeinnaam
 3. Voer uw aanvraag in via NedCenter of Servicedesk.

Domeinnaamverhuizing

.EU-verhuizingen zijn mogelijk. Bij een succesvolle verhuizing wordt de domeinnaam automatisch verlengd voor één jaar. Denk eraan dat wanneer een .EU domeinnaam met succes verhuisd is, de registratieperiode vanaf dat moment opnieuw ingaat. Ook al is de domeinnaam bij de vorige provider net weer voor een jaar verlengd.

Procedure

Er zijn twee verhuisprocedures: via e-mailauthorisatie en via een verhuiscode (transfer code).

Via e-mailauthorisatie

Een verhuizing van een .EU domeinnaam voert u in via NedCenter of de Servicedesk. U dient wel over een ondertekend formulier Verhuizing domeinnaam te beschikken. Na het invoeren van het verhuisverzoek, stuurt de officiële registry EURid de aanvraag naar de domeinnaamhouder, met de vraag om de verhuizing te bevestigen. Een .EU-verhuisverzoek blijft 14 dagen actief. Daarna moet het verhuisverzoek opnieuw ingediend worden. Als de houder niet reageert binnen 14 dagen (per e-mail), dan kan nog via fax rechtstreeks aan EURid (binnen de volgende 7 dagen) een bevestiging verstuurd worden. Nadat een bevestiging is ontvangen, wordt een transfer op werkdagen gewoonlijk binnen gemiddeld 24 uur verwerkt.

Via een verhuiscode (transfer code)

De verhuiscode van de domeinnaam kan opgevraagd worden door

 • de domeinnaam houder in de EURid extranet-omgeving via EnduserGetLoginForm
 • bij de oude provider.

De verhuiscode wordt gemaild naar het e-mailadres van de domeinaamhouder. De verhuizing kan via NedCenter worden ingediend. Geef bij het veld authorisatiecode de verkregen verhuiscode op. Als een verhuizing is ingediend middels een verhuiscode, dan hoeft de verhuizing niet bevestigd te worden door de domeinnaamhouder.

Domeinnaam verwijderen

Procedure

 1. Zorg ervoor dat u toestemming heeft van de aanvrager, of op een andere wijze gerechtigd bent de domeinnaam op te heffen. Gebruik hiervoor het formulier Opheffing domeinnaam
 2. Vraag de verwijdering aan via NedCenter.
 3. De status van de domeinnaam in NedCenter gaat naar RE (Removed).
 4. Is de domeinnaam per abuis beëindigd? Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op om de domeinnaam te restoren. Hieraan zijn kosten verbonden.

Gegevens van domeinnaam wijzigen

Voor het wijzigen van één of meer van de volgende gegevens:

 • houder
 • admin-c
 • tech-c

Procedure

 1. Wanneer de zgn. indentificerende gegevens van de houder wijzigt (naam, rechtsvorm en registratienummer rechtsvorm), zorg er dan voor dat u toestemming heeft van de houder. Gebruik het formulier Wijziging domeinnaamhouder
 2. Wanneer een nieuw contactpersoon toegevoegd moet worden, geef dan de nieuwe gegevens door via het formulier Wijziging houdergegevens
 • Bij het wijzigen van de houdergegevens (Trade) ontvangen zowel de oude als de nieuwe houder een e-mail van de EURid Registry, waarop een akkoord moet worden gegevens. Een trade wordt behandeld als een nieuwe registratie. Het abonnement wordt dan voor één jaar weer ingegaan.

Geschiedenis

 • Voor 7 december 2005 konden .eu-domeinnamen worden aangevraagd bij enkele webhostingbedrijven.
 • Op 7 december 2005 om 11:00 ging de "Sunrise I"-periode in. Bepaalde domeinnamen werden beschikbaar gesteld voor houders van bepaalde rechten (handelsmerken enz.). Deze periode duurde tot en met 6 februari 2006.
 • Op 7 februari 2006 om 11:00 ging de "Sunrise II"-periode in. De rechten voor Sunrise I werden licht versoepeld, zodat meer organisaties een domeinnaam konden registreren. Deze periode duurde tot en met 6 april 2006.
 • Op 7 april 2006 om 11.00 ging de "Landrush"-periode in. Iedereen kan .eu-domeinen registreren. In de periode die hierop volgde waren er bijzonder veel aanvragen voor een .eu-domein.
 • Op 26 juni werd bekend dat er meer dan 2.000.000 .eu-domeinnamen zijn geregistreerd. Nederlanders hebben daarvan 234.690 adressen in handen.

Europese Unie

.eu.int was tot 9 mei 2006 het subdomein dat gebruikt werd door met name de Europese Commissie en het Europees Parlement, gebaseerd op het generieke top-level-domein .int voor internationale instellingen met eu als second-level-domein. In december 2005 werd .eu geïntroduceerd waarbij op 9 mei 2006 de meeste domeinnamen eindigend op .eu.int verhuisden naar .europa.eu op Europadag. De Europese Centrale Bank is echter niet onderdeel van de "Europa-paraplu" vanwege diens politieke onafhankelijkheid en gebruikt daarom enkel ECB.int, maar heeft ecb.europa.eu als een alias.

Externe link